Antivirus en Antispyware > Scannen op virussen

Een volledige systeemscan uitvoeren

De gebruiker kan de computerscan starten vanuit de BullGuard-interface - met behulp van de scanknoppen in de programmonderdelen Overzicht en Antivirus - of met behulp van de optie Scannen met BullGuard via de rechtermuisknop.

Als een nieuwe beveiligingsapplicatie wordt geïnstalleerd, wordt meestal aanbevolen om de computer op mogelijke bedreigingen te scannen. Alle scanactiviteiten van BullGuard zijn gebaseerd op specifieke profielen waarin wordt aangegeven welke locaties en welke bestandstypes gescand moeten worden en hoe moet worden omgegaan met mogelijke infecties.

Zodra BullGuard op de computer is geïnstalleerd, zal de applicatie een volledige systeemscan aanbevelen om een virusvrije omgeving te garanderen.

Scannen op virussen

Met de knop Scannen op virussen, die te vinden is in de programmaonderdelen Overzicht en Antivirus, wordt een volledige systeemscan uitgevoerd aan de hand van het computerprofiel. Door regelmatig een virusscan uit te voeren, verhoogt u de veiligheid van uw computer en beperkt u de kans op infecties.

Om een bepaald profiel uit te voeren, gaat u naar het tabblad Antivirusprofielen, waar alle scanprofielen zijn opgeslagen. De scan wordt gestart door het gewenste profiel te dubbelklikken of met de rechtermuisknop aan te klikken en vervolgens de optie 'Profiel uitvoeren' te kiezen.

Scanduur

De duur van de scan is afhankelijk van het gekozen profiel, het prestatieniveau van uw computer en de hoeveelheid te scannen bestanden. Ook wordt geadviseerd om BullGuard de scan te laten voltooien voordat u intensieve CPU-taken op de computer uitvoert. Als er geen bedreigingen worden gedetecteerd, laat BullGuard dat middels een bericht weten. Klik op de knop 'Afsluiten' om het venster te sluiten of op 'Logboek bekijken' om de samenvatting van de scan te bekijken.

Als er geen bedreigingen worden gedetecteerd, laat BullGuard dat middels een bericht weten. Klik op de knop Afsluiten om het venster te sluiten of op Logboek bekijken om de samenvatting van de scan te bekijken.

Als tijdens het scannen infecties op uw computer worden ontdekt, worden alle geïnfecteerde bestanden in het resultaatvenster getoond. Voor verdere details kunt u op een willekeurige samenvattingsregel klikken om deze uit te vouwen.

BullGuard zal proberen om het geïnfecteerde bestand te desinfecteren of in quarantaine te plaatsen. Door het bestand in quarantaine te plaatsen, voorkomt u dat het bestand wordt verwijderd, voor het geval het een 'vals alarm' betrof. Als de eerste twee acties mislukken, probeert de applicatie om het bestand fysiek te verwijderen van de harde schijf.

Met de optie 'Verwijderen bij herstarten' kan BullGuard de verwijdering van het bestand inplannen als Windows opnieuw gestart wordt. Deze functie komt van pas als geïnfecteerde bestanden gebruikt worden door systeemprocessen waardoor zowel de gebruiker als het antivirusprogramma het bestand niet kunnen verwijderen.

Met het contextuele scanmenu wordt bedoeld het scannen op aanvraag (On Demand) met behulp van de rechtermuisknop. Deze functie kan worden gebruikt voor bestanden, mappen of schijven.

Hierbij wordt het geselecteerde doel volledig gescand. De scaninterface is gelijk aan die van scannen op aanvraag (On Demand). Dit is een tijdsbesparende optie om snel iets te scannen. Als een volledige schijf wordt geselecteerd, voert BullGuard een volledig scan van de schijf uit. De duur van de scan is afhankelijk van de grootte en de bestandstypes van het geselecteerde item.