Scannen op virussen

Na het installeren van een beveiligingsprogramma verdient het aanbeveling uw computer te scannen op mogelijke bedreigingen. Daaromadviseert BullGuard u, zodra het op uw computer is geïnstalleerd, een volledige scan uit te voeren, zodat u verzekerd bent van een virusvrije omgeving.

Alle scanactiviteiten van BullGuard zijn gebaseerd op specifieke profielen, die bepalen welke locaties en bestandstypes worden gescand en hoe mogelijke infecties worden aangepakt.

U kunt een scan van uw computer starten op elk gewenst moment, op twee manieren:

• vanuit de BullGuard-interface, met de scanknoppen op het tabblad Uitvoeren in het hoofdscherm of de scanopties in het onderdeel Antivirus

• met de optie Scannen met BullGuard, die verschijnt als u met de rechtermuisknop klikt op een bestand, map of schijf (ook wel aangeduid als contextuele menuscan)

Scannen op virussen

In de BullGuard-toepassing kunt u uw computer op twee manieren laten scannen op bedreigingen:

• In het hoofdtoepassingsvenster klik op de knop Scan. Op deze manier komt u op een nieuwe pagina waar u het type scan dat u wilt uitvoeren kunt kiezen.

• In het onderdeel Antivirus kunt u een scan van uw computer starten met behulp van de profielen Snelle scan en Volledige scan.

Snelle scan: Dit scanprofiel onderzoekt de locaties op uw pc waar de meeste virusaanvallen plaatsvinden. Het controleert op rootkits en scant het register, alle actieve processen en de tijdelijke bestanden op uw computer.

Volledige scan: Dit is een compleet profiel, waarmee alle bestanden op alle harde schijven worden gescand. Hoelang dat duurt hangt af van de snelheid van uw computer, het aantal opslagapparaten dat u gebruikt, de bestandstypes en de hoeveelheid gegevens die u hebt opgeslagen.

Aangepaste scans: Als u profielen voor specifieke scantaken hebt gemaakt, kunt u met een klik op deze knop een scan starten met het gewenste profiel. Selecteer een bepaald profiel en klik dan op de knop Profiel uitvoeren. Klik hier om te zien hoe u een aangepast scanprofiel maakt.

Duur van de scan

Hoelang een scan duurt, hangt af van het geselecteerde profiel, de snelheid van de computer en het aantal te scannen bestanden. Wij raden u af CPU-intensieve taken op de computer uit te voeren zolang BullGuard aan het scannen is, omdat de scan dan veel langer zal duren.

Contextuele menuscans

De contextuele menuscan verwijst naar de integratie van scannen op aanvraag (On Demand) in het rechtermuisknopmenu van Windows. Deze optie kan worden gebruikt voor bestanden, mappen en schijven en is een tijdbesparende manier om snel iets te scannen.

Hierbij wordt het geselecteerde doel volledig gescand. De scaninterface is gelijk aan die van scannen op aanvraag (On Demand). Dit is een tijdsbesparende optie om snel iets te scannen. Als een volledige schijf wordt geselecteerd, voert BullGuard een volledig scan van de schijf uit. De duur van de scan is afhankelijk van de grootte en de bestandstypes van het geselecteerde item.

Scanresultaten

Geen problemen gevonden: Als er geen bedreigingen zijn ontdekt, laat BullGuard dat weten met een bericht. Klik op Logboek bekijken om de scandetails door te nemen. Na afloop kunt u het venster sluiten door op Sluiten klikken.

Infecties gevonden: Als er bij het scannen infecties zijn aangetroffen op uw computer, worden alle geïnfecteerde bestanden getoond in het resultaatvenster. Klik voor meer informatie op de tekst proble(e)m(en) gevonden.

BullGuard probeert de geïnfecteerde bestanden te desinfecteren of in quarantaine te plaatsen. Door een bestand in quarantaine te plaatsen, wordt voorkomen dat het ten onrechte wordt verwijderd in geval van een 'vals alarm'.

1 proble(e)m(en) gevonden: hiermee opent u een samenvatting van de scan, waar u alle gedetecteerde items kunt bekijken.

Annuleren: sluit het scanresultaatvenster.

Herstel: probeert de bij het scannen gevonden infecties te repareren.

Herstelde problemen: Zodra u op Herstel klikt, probeert BullGuard de infecties van uw computer te verwijderen. Vervolgens verschijnt het scanresultaatvenster, dat aangeeft hoeveel van de bij het scannen gedetecteerde problemen zijn gerepareerd.

Logboek bekijken: opent het scanlogboek, waar u kunt zien welke problemen door BullGuard zijn gedetecteerd en verwijderd.

Sluiten: sluit het scanresultaatvenster.

Verwijderen bij herstarten: Met deze optie kan BullGuard de verwijdering van het bestand inplannen als Windows opnieuw wordt opgestart. Dit komt van pas als geïnfecteerde bestanden worden gebruikt door systeemprocessen, die verhinderen dat u en de antivirusbeveiliging ze verwijderen.

Logboek bekijken: hier kunt u zien welke problemen door BullGuard zijn gedetecteerd en welke infecties zijn hersteld of zullen worden verwijderd, zodra de computer opnieuw wordt opgestart.

Opnieuw opstarten: start uw computer opnieuw op, zodat BullGuard de infecties fysiek kan verwijderen.

Sluiten: sluit het scanresultaatvenster en annuleert het probleemherstelproces.