Instellingen Antivirus

Om naar dit onderdeel te gaan klik op de (...) knop in het Antivirus onderdeel en selecteer de optie Instellingen.

Hier kunt u:

• de On Access-beveiliging (realtime bestandsscanner) configureren
  • kiezen welke items automatisch worden gescand op uw computer
  • geavanceerde detectieopties wijzigen
  • bepalen wat de antivirusbeveiliging moet doen als er malware wordt aangetroffen

De On Demand-scanner voert een scan uit aan de hand van vooraf gedefinieerde profielen op een bepaald tijdstip (handmatig door u gestart of volgens planning).

De On Access-beveiliging werkt op de achtergrond en controleert alle bestanden actief op mogelijke bedreigingen, vlak voordat ze door de actieve processen op de computer worden benaderd. Om dit te kunnen doen maakt de realtime scanner gebruik van een klein deel van de processorcapaciteit van de computer om de gebruikte bestanden te controleren. Dit kan leiden tot een lichte vertraging bij het openen van mappen met een groot aantal bestanden of wanneer applicaties worden geopend die meerdere hulpbronnen gebruiken.

Aanpassing van de On Access-instellingen heeft directe gevolgen voor de prestaties van uw computer en toepassingen en kan leiden tot een verlaging van het beveiligingsniveau van uw computer. Een tolerantere instelling van de realtime antivirusbeveiliging kan worden gecompenseerd door het regelmatig uitvoeren van een volledige scan.

Met de optie Echttijd-antivirus kunt u de toegangsscanner (On Access) aan- en uitzetten. Door het uitschakelen van de realtime beveiliging wordt uw computer blootgesteld aan virussen, spyware, schadelijke websites en andere bedreigingen.

Antivirus

Zoals bij alle andere BullGuard Instellingen, bestaan ook voor de Antivirus functie ook twee niveau's van instellingen: Basis en Geavanceerd.

Basisinstellingen

Hier kunt u de hele Antivirus functie uitschakelen en u kunt een van de voorgedefinieerde Beveiligingsniveau's selecteren.

Het standaard Beveiligingsniveau is de Optimale bescherming, die door onze beveiliging deskundigen ingesteld is. U kunt ook de Maximale bescherming selecteren als u bij een onveilige verbinding aangesloten bent, bijvoorbeeld bij een openbaar wireless netwerk of de Minimale bescherming als u van thuis verbonden bent en u bezoekt alleen veilige websites.

Geavanceerde instellingen

Als u de geavanceerde instellingen selecteert zult u onmiddelijk meerdere opties zien, hoewel de Beveiligingsniveau's nog steeds van toepassing zijn. Hier kunt u bepaalde onderdelen van de Antivirus functie in- of uitschakelen, afhankelijk van uw beveiligingseisen.

Bestanden scannen: Hiermee worden alle bestanden gescand bij toegang (On Access) voordat ze geopend worden door programma's die worden uitgevoerd. Ook worden alle bestanden gescand in mappen die worden geopend met Windows Explorer.

Gedragsdetectie : Deze functie voegt nog een beschermingslaag toe tegen de almaar groeiende hoeveelheid malware. De beveiliging detecteert bedreigingen dan niet op basis van definities, maar door streng in de gaten te houden of processen en bestanden kwetsbare onderdelen van het besturingssysteem benaderen, zoals het Windows-register of installatiemappen.

Gevallen van vals alarm toestaan

Bij gebruik van een scanner met gedragsdetectie kan iets vaker een 'vals alarm' voorkomen. Toch kunt u het programma in dat geval nog steeds uitvoeren door de geblokkeerde toepassing toe te staan vanuit het pop-upbericht. Wij raden u aan deze gevallen te rapporteren, zodat wij ze kunnen analyseren en, afhankelijk van het resultaat, op de witte lijst kunnen plaatsen.

Klik op Toestaan als u het programma wilt blijven gebruiken of als u denkt dat het om een "vals alarm" gaat. U kunt ook "valse alarmen" aan ons doorgeven, zodat wij ze op de witte lijst van legitieme programma's kunnen plaatsen. Anders kunt u het bestand voorlopig in Quarantaine plaatsen om mogelijke schade aan uw computer te voorkomen.

Internetverkeer scannen: Hiermee kan BullGuard de informatie scannen die via internet binnenkomt op uw computer. Deze optie is bedoeld om te voorkomen dat aanvallers misbruik maken van kwetsbaarheden in uw internetbrowser of besturingssysteem.

E-mails scannen: Hier kunt u kiezen of de toegangsscanner (On Access) de door uw e-mailclient ontvangen berichten moet scannen. BullGuard kan zowel Binnenkomende (ontvangen) als uitgaande (verzonden) e-mails scannen van e-mailclients als Microsoft Outlook, Outlook Express, Windows (Live) Mail en Mozilla Thunderbird.

Antivirus Profielen: Om de scanprofielen te configureren klik op Profielen Beheren. U kunt meer informatier hierover in de scanprofielen handleiding vinden.

De Geavanceerde instellingen van de Antivirus hebben ook drie bewerkbare subniveaus die u in het menu op de linkerkant kunt selecteren, namelijk Acties, Afstemming en Diversen.

Acties

Hier kunt u aangeven welke actie moet worden uitgevoerd als een infectie wordt onderschept of ontdekt door de realtime scanner (On Access).

Bij het verwerken van een geïnfecteerd bestand heeft BullGuard deze mogelijkheden:

Repareer het bestand: als deze optie is ingeschakeld, wordt eerst geprobeerd het bestand te desinfecteren, en als dat niet lukt, wordt het in quarantaine geplaatst en verwijderd van de oorspronkelijke locatie.

Bestand blokkeren: met deze optie verspert de On Access-beveiliging de toegang tot het geïnfecteerde bestand volledig.

Een pop-up weergeven: indien ingeschakeld, verschijnt er een melding wanneer de antivirusbeveiliging een geïnfecteerd bestand heeft verwerkt.

Een geluidsbestand afspelen: Indien ingeschakeld, speelt BullGuard een bepaald geluid af bij de verwerking van een infectie. Klik op Blader om een geluidsbestand te selecteren en op Test om te horen hoe het klinkt.

Afstemmen

Hier kunt u precies aangeven op welke manier de On-Access beveiliging werkt en of u iets van de scan wilt uitsluiten.

Placeholder_NL

Alleen bestanden scannen die worden geladen om te worden uitgevoerd: De realtime scanner scant alleen uitvoerbare bestanden (bestanden die handelingen uitvoeren op basis van gecodeerde instructies – exe, bat, com, dll, sys etc). Deze optie verdient aanbeveling bij een tragere computer of als u merkt dat de prestaties van uw computer sterk teruglopen. Klik op Bestandstypes om andere extensies op te geven voor bestanden die ook moeten worden gescand.

Bestandstypes: Specificeert welke bestandstypes kunnen worden overgeslagen door de realtime scanner.

Placeholder_NL

Om extensies toe te voegen aan de witte lijst klikt u op de knop +. Om ze te verwijderen klikt u op de knop -. Deze optie wordt vooral gebruikt voor bekende multimediabestanden zoals jpg of mp3. Klik op de knop + om een extensie toe te voegen en op de knop – om er een te verwijderen.

Archievenopties: hiermee kunt u bepalen of de realtime bestandsscanner alle archieftypes (zoals zip, rar, tar, gz enz.) en ingepakte bestanden (installatiebestanden zoals MSI-packages en .exe installatieprogramma's) moet scannen.

U kunt ook bepalen hoe groot het gescande archief kan zijn (een lagere omvang betekent dat de scan de grotere archieven die meer tijd in beslag kunnen nemen zal overslaan).

Bestandsgrootten: U kunt de grootte van te scannen bestanden op specifieke locaties, zoals 'Lokale bestanden' (bestanden die op de harde schijf van uw computer staan) of 'Externe bestanden' (bestanden die worden gedeeld binnen het lokale netwerk waarvan men deel uitmaakt) naar boven of beneden bijstellen.

Placeholder_NL

Programmabestanden: Deze optie betreft uitsluitend uitvoerbare bestanden en de standaardgrootte is 30 MB, terwijl 'Overige bestanden' alle andere bestanden betreft (multimediabestanden, documenten, sommige hulpbronnen voor toepassingen of het besturingssysteem).

Andere bestanden: dit verwijst naar andere bestandstypes (multimediabestanden, documenten, sommige toepassings- en besturingssysteembronnen).

Netwerkprogramma/Andere bestanden: Richt zich op bestanden die worden gedeeld binnen het Local Area Network (LAN). Om de overdrachtssnelheid tussen lokale netwerkcomputers te verbeteren, reduceert u de waarden voor de netwerkbestanden. Wij adviseren u ze alleen te verlagen als er duidelijke vertraging optreedt bij het benaderen van gedeelde mappen, of als de computer zich bevindt in een gecontroleerde omgeving (lokale kantoornetwerken), waarin de meeste middelen beschikbaar zijn via servers.

Bestanden/mappen: Met de witte lijst voor mappen kunt u bepaalde mappen laten overslaan door de realtime scanner. Deze optie wordt vooral gebruikt om toepassingen die een groot aantal bronnen benaderen, sneller te laten werken. Dit kan de veiligheid in gevaar brengen, als u niet zeker weet of de bestanden schoon zijn of niet. Als u de leverancier of de bron van de toepassing niet vertrouwt, raden we u aan de map te verwijderen uit de witte lijst van de realtime bestandsscanner.

Placeholder_NL

Klik op de knop + om een zoekvenster te openen. U kunt een map toevoegen door de locatie op te zoeken, de map te selecteren en op OK te klikken. Om een map te verwijderen, selecteert u de map en klikt u op .

Bestandstypes: Specificeert welke bestandstypes kunnen worden overgeslagen door de realtime scanner. Om extensies toe te voegen aan de witte lijst klikt u op de knop +. Om ze te verwijderen klikt u op de knop -. Deze optie wordt vooral gebruikt voor bekende multimediabestanden zoals jpg of mp3. Klik op de knop + om een extensie toe te voegen en op de knop – om er een te verwijderen.

Placeholder_NL

Processen: met deze witte lijst kunt u voorkomen dat BullGuard bepaalde uitvoerbare bestanden scant.

Placeholder_NL

Klik op de knop + om een zoekvenster te openen. U kunt een proces toevoegen door de locatie op te zoeken, de toepassing te selecteren en op OK te klikken. Om een proces te verwijderen, selecteert u het en klikt u op.

Bestanden op lokale netwerklocaties niet scannen : Verhindert BullGuard de gedeelde netwerkbronnen te scannen bij toegang vanaf de computers van de gebruikers.

Bestanden op cd's, dvd's, geheugensticks en floppydisks niet scannen: Scakelt het scannen van bestanden op losse opslagmedia uit.

Opstartsectoren scannen: Hiermee scant u de opstartsectoren van de aanwezige opslagapparaten op alle mogelijke bedreigingen.

Verwisselbare media niet scannen: Dit zorgt ervoor dat de realtime scanner niet in staat is om alle verwijderbare apparaten die u aansluit actief te scannen op het moment dat u die begint te gebruiken.

Diverse

Placeholder_NL

Heuristische detectie inschakelen: Een belangrijke functie van een antivirusprogramma is dat het met behulp van gedrags- en codepatroonanalyses nieuwe virussen of nieuwe versies van bestaande virussen detecteert. Dit is een essentiële eigenschap van ieder antivirusprogramma, omdat de applicatie hierdoor nieuwe bedreigingen kan detecteren en niet alleen afhankelijk is van virusdefinities.

Spyware-detectie inschakelen: Laat de scanner bij toegang (On Access) op spyware scannen.

Het laatste tijdstempel voor bestandstoegang behouden.

Scan threads voor bestanden & scan threads voor Web/mail: deze optie biedt u de mogelijkheid om te besluiten hoeveel processorcapaciteit u aan de realtime scanner wilt bestemmen om deze items te scannen.

Bestanden blijven controleren wanneer BullGuard wordt afgesloten: deze optie zal de functie scanner bij toegang (On Access) ingeschakeld houden zelfs als u beslist BullGuard af te sluiten. Op deze manier wordt u in echttijd beveiligd.

Veilig browsen: Hiermee kan BullGuard de hyperlinks op een webpagina controleren op mogelijke bedreigingen. Er wordt dan een pictogram naast elke link geplaatst om aan te geven of u er veilig op kunt klikken.

Een veilige link die geen veiligheidsproblemen oplevert, herkent u aan het groene vinkje.

Onveilige links, waarvan bekend is dat ze bedreigingen voor uw computer, uw gegevens of privé-informatie bevatten, zijn herkenbaar aan een rood uitroepteken.

De toegang tot alle websites op de zwarte lijst wordt automatisch geblokkeerd. Als u probeert een dergelijke pagina te openen, verschijnt er een venster waarin BullGuard u waarschuwt dat de pagina bedreigingen bevat voor de veiligheid van het systeem, zoals links naar websites met malware, scripts die misbruik maken van kwetsbaarheden in browsers, pagina's die zonder uw toestemming ongewenste software installeren, of phishing-pogingen.

U kunt ook de zoekmachines selecteren waarvan u de resultaten door BullGuard wilt laten scannen en wilt laten aangeven of de links veilig zijn.